Chipmunks

Chipmunks
Wetenschappelijke naam: Tamias striatus

Nederlandse naam: Wangzakeekhoorn

Duitse naam: Backenhörnchen

 

 

De chipmunks zijn een geslacht van eekhoornachtige knaagdieren. De ongeveer 25 soorten worden soms gerekend tot de groep van de grondeekhoorns, waarvan slechts 1 soort buiten Noord-Amerika voorkomt, namelijk in Noord Azië.

Al naar gelang soort wegen ze van 30 tot 120 gram met een hoofd- en rompgedeelte van 5 tot 15 cm en een staartlengte van 7 tot 12 cm. Kenmerkend voor alle soorten zijn de strepen. Over een grijsbruine tot roodbruine ondergrond op de rug lopen 5 zwarte strepen, onderbroken door witte of grijze tussenstrepen. Daar dit bij alle chipmunks gelijk is, zijn de enkele soorten zeer moeilijk van elkaar te onderscheiden.
   

De chipmunks zijn over geheel Noord-Amerika van de poolsingel tot centraal Mexico verspreid. De Aziatische chipmunks bevinden zich in Noord Azië van de Ural tot Korea en Noord China en het Japanse eiland Hokkaido. De chipmunks leven vooral in bossen. Zo is de streep- chipmunks een bewoner van de loofbossen Neuenglands, de Aziatische chipmunks een dier van de Taiga en de kleine chipmunk leeft in de sub-Antarctische naaldbossen van Canada. Enige soorten hebben zich in boomloze levensruimten gespecialiseerd, die alleen wel veel struikwerk bevatten.

    
Chipmunks construeren uitgekiende tunnelsystemen, die meer dan 3,5 cm. lang kunnen zijn met verstopte ingangen. De slaapruimtes worden extreem schoon gehouden, terwijl schillen en uitwerpselen in de afvaltunnels opgeslagen worden. Wangzakeekhoorns kunnen klimmen, maar blijven liever de meeste tijd op de grond en zijn dagactief. De noordelijke soorten verzamelen voedselvoorraden voor de winter, die ze in de bomen opslaan. Ze houden een winterslaap, die ze bij mild weer onderbreken. Ofwel ze vaak met het verzamelen van noten afgebeeld worden, eten ze ook ander voedsel zoals zaden, vruchten en insecten.

Als eenling verdedigd de chipmunks zijn gebied tegen indringende soortgenoten. Alleen voor de paring komen mannetjes en vrouwtjes voor een korte tijd samen. Na een draagtijd van 30 dagen komen er 4 tot 5 jongen ter wereld. Nog in het eerste levensjaar worden ze geslachtsrijp. Terwijl chipmunks in de wildernis niet ouder dan 3 jaar worden, kunnen ze in gevangenschap wel 10 jaar oud worden.