Ervaring

Mijn ervaring met het houden van eekhoorns 

 

  

Op dit moment bezit ik een 30 tal eekhoorns, verdeelt over ongeveer 4 verschillende soorten.

Ik bezit dus niet alle afgebeelde eekhoorns.
        
Voor beginnende liefhebbers is het belangrijk om onder de rubriek TIPS te kijken.
Hier worden de meestgestelde vragen voor u beantwoord.
    
Winterharde Eekhoorns. 

Hieronder versta ik eekhoorns die onder alle omstandigheden buiten kunnen blijven. Met name o.a de Vos ,Hudson. Pater davids. Chinese boomeekhoorn, Grijze . Boeroendoek. enz   (volg de wetgeving goed welke soorten je nog mag houden)

Qua kleur zijn ze meestal wat somberder dan de tropische eekhoorn soorten.
    
VOEDING

Ze voeden zich met zaden en noten sommige nemen ook vruchten en levende dieren tot zich ,bij mij krijgen ze een speciaal voor eekhoorns samengesteld mengsel van zaden wat ze schoon opeten + hazel- en  walnoten .

Sommige mensen geven extra wat hondenvoer (dierlijke eiwitten)
   

Dit alles wordt gedaan in speciaal door mij ontwikkelde voerlade’s zodat tijdens het voeren de eekhoorns niet kunnen ontsnappen.
   
   
VOORTPLANTING

De meeste soorten fokken 1x sommige 2x per jaar. Afhankelijk van het soort variëren de nesten van 1 tot 8 jongen.   Draagtijd tussen de 30 en 42 dagen.

Afmeting van de nestblokken is sterk afhankelijk van het soort.  Als nestmateriaal gebruik ik kokosvezel, maar ander nestmateriaal is ook goed mogelijk zoals houtwol .

Gebruik geen hooi of stro hier blijft het ongedierte langer in zitten( o.a holle stelen)

Diverse soorten paren in de winter en/ of in de zomer. Gemiddeld zogen de jongen 5 à 6 weken en na 10 á12 weken eten ze zelfstandig
 

HUISVESTING.

De winterharde soorten zitten bij mij buiten in volières van geanodiseerd aluminium met gaas van 12.9×12.9 om  onderling bijten door het gaas tegen te gaan, en je  houdt het ongedierte buiten de deur.

 De achterkant is gemaakt van witte geïsoleerde sandwichpanelen om de dieren beter te kunnen zien ,de bovenkant is voorzien van polycarbonplaten zodat de dieren altijd droog zitten. Tevens is het mogelijk om tijdens koude periodes er ramen voor te plaatsen zodat de dieren beschut kunnen zitten Ook beschik ik nog over wat losse volières waar de dieren niet beschut buiten zitten.
   

   
   

Diverse buitenvolières
   
  
   
    
ALGEMEEN

Er bestaan van bepaalde soorten verschillende kleurslagen dit heeft met de streek te maken. waar de dieren wegkomen. Er zijn soorten die vooral actief zijn in de vroege ochtend en in de avond , andere zijn weer de gehele dag actief . Ook zijn er soorten bij die van nature erg schuw kunnen zijn , Zoals b.v de Amerikaanse vos (mag je niet meer houden)en rots eekhoorn, de engelse grijze  (mag je niet meer houden) enz.

Om de dieren 2x per jaar tegen wormen en coccidiose te behandelen is geen overbodige luxe.

Onder de winterharde soorten kunnen grote knagers tussen zitten .

Er zijn soorten die de zomerdag een andere kleur vacht krijgen dan de winterdag .

Voor verdere vragen kunt u altijd vrijblijvend contact met mij opnemen .Tropische Eekhoorns

Het houden van tropische eekhoorns hier versta ik onder dat deze dieren niet onder alle omstandigheden buiten kunnen verblijven ,met name o.a de prevost soorten, dorsalis, artirifus, rigidus, hoffmani, underwoodi, mcclelandii enz.

Hier bestaat nog enig meningsverschil over het winterhard zijn van de tropische eekhoorn.

Het maakt uit of je aan de kust of aan de oostgrens zit ,aan de oostgrens is het beduidend kouder en deze dieren kunnen niet al te veel kou verdragen, vooral als het overdag ook vriest dan gaat het uit eigen ervaring ten koste van veel dieren en omdat de tropische eekhoorns voor het merendeel fruit eten bevriest dit ook.

Ik hou op dit moment ook een klein gedeelte van de Rafflesies (tropische) gewoon in een beschutte buitenvoliere  en dat geeft de winterdag totaal geen problemen.
   

                                                   
   

De wetenschappelijke naam “Callosciurus” betekent “de mooie  eekhoorn”.
   
   

RASOMSCHRIJVING

Onder de tropische eekhoorns is de prevost of driekleur eekhoorn wel de meest kleurrijke ,(zie foto boven)

De hoofd kleuren zijn zwart wit en roodbruin ,maar per soort is de schouderkleur erg verschillend

Hieruit kunnen we zien met welk soort we te maken hebben ,toch wordt er in de handel niet altijd op de juiste wijze mee omgegaan ,de rafflesi is het bekendste soort en wordt door onkunde vaak de rafflesi aangeboden terwijl we met een ander soort te maken hebben, kijk hier met de aanschaf van een prevost goed naar de schouderkleur en of deze met de foto overeenkomt . want laten we met z’n allen proberen om de prevost zo raszuiver te houden .

De prevost eekhoorns kunnen meer dan 15 jaar oud worden. 

VOEDING.

Het voedsel van de tropische eekhoorn bestaat bij mij uit ; fruit met name zoete appels, kiwi,peer,banaan. mango,druiven. verder is al het fruit waar vruchtvlees in zit goed te voeren. Een speciaal voor eekhoorns samengesteld mengsel van zaden.
   
       
   

Noten o;a studentenhaver, hazelnoten,walnoten, eikels en tamme kastanjes
   
       
             
    
 Dit hieronder is zeer belangrijk voor het kweken van eekhoorns. 

Mengsel van kindermelkpoeder met brinta, havermout, müsli ,7granenmeel rijstebloem, rozijnen, alle soorten Nutricia produkten.

Dit wordt iedere dag droog verstrekt.   
VERSPREIDING.

Vooral de bosgebieden in Zuid Oost Azië.

Het leefgebied verschilt per soort.

Ze leven solitair met name de prevosten staan onbezorgd in het leven want ze hebben bijna natuurlijke vijanden.VOORTPLANTING

De meeste tropische eekhoorns hebben een draagtijd van 30 tot 42 dagen.

Gemiddeld krijgen ze tussen de 1 en 4 jongen.

Deze blijven minimaal 10 tot 12 weken bij de moeder tot ze zelfstandig zijn.

Voortplanting van een tropische eekhoorn kan het hele jaar door .

Voor het fokken van de eekhoorns gebruik ik nestkasten van multiplex met een afmeting van L25xb25xh30cm met een gat in de linkerbovenhoek van 8 á 9cm doorsnee

Aan de onderkant maak ik geplastificeerd gaas zodat er een goede beluchting in het blok is .nooit geen gaten aan de zijkant boren dit om tochtvorming te voorkomen
Als nestmateriaal gebruik ik kokosvezel , ideaal en er gaat weinig ongedierte in zitten.

Tijdens de opfok kan het nodig zijn om het mannetje er af te halen omdat ze onderling erg agressief  kunnen zijn.HUISVESTING

Ik heb gekozen voor een huisvesting bestaande uit  geanodiseerd aluminium, voorzien van gaas met een maaswijdte van 12.9 mm x 12.9  mm.
Hiervoor heb ik bewust gekozen omdat de eekhoorns elkaar zo niet kunnen  bijten en kan het ongedierte buiten zo  de deur houden . de tropische soorten heb ik  binnen en buiten zitten, Deze ruimte binnen is permanent verwarmd en buiten kan ik bij extreme temperaturen de verwarming aanzetten zodat ze niet te veel kou lijden , binnen en buiten heb ik alles  voorzien van een licht installatie wat er voor zorgt dat er altijd voldoende licht is, ook bij donkere dagen, ik zorg er voor dat er per dag 14 uur licht aan is .
   
  
   
ALGEMEEN

Het houden van tropische eekhoorns is een fascinerende bezigheid en niet moeilijk. Het zijn beslist geen schuwe dieren en je ziet ze de hele dag. Na een gewenningsperiode is het geen uitzondering als ze het fruit uit de handen eten.