Zonne Eekhoorn

Wetenschappelijke naam: Heliosciurus

Nederlandse naam:  Zonne-eekhoorn

Duitse naam:   Sonnenhörnchen


De zonne-eekhoorns stammen af van de eekhoorns uit de Afrikaanse bossen. Ze dragen deze naam, omdat ze graag op de hoogstgelegen asten van de bomen in de zon liggen.

Al naar soort hebben zonne-eekhoorns een olijfkleurige, grijze, okergele, bruine of zwarte pelskleur. De onderkant is wit, geel of roodbruin van kleur. Het hoofd- en romp gedeelte is 15 tot 25 cm, daarbij komt 15 tot 30 cm staart.

Zonne-eekhoorns zijn schemeringsactieve boombewoners. Incidenteel komen ze ook op de grond, maar vliegen bij de minst of geringste storing snel weer in de boom. Bij gevaar vluchten ze zelfs tot in de kroon van de boom. Beschutting zoeken ze in boomholtes, waar ze ook hun nesten, meestal bestaande uit bladeren, bouwen. Hoewel ze over het algemeen solitair leven, zijn ze tegenover soortgenoten niet agressief en dulden ze hun aanwezigheid. Waarschuwingskreten en fluittonen, die bij gevaar uitgestoten worden, spreken echter van een door netwerken verbonden sociaalgedrag. Het aantal jongeren per worp bedraagt 1 tot 5.

Zoals de meeste boombewonende eekhoorns eten zonne-eekhoorns noten, zaden en vruchten. Incidenteel ook insecten en vogeleieren. Vijanden van de zonne-eekhoorns zijn kleine boombewonende roofdieren, zoals de heidekat of pardelroller. Jonge eekhoorns worden vaak ook het slachtoffer van ratten, slangen en trekmieren. Het moederdier sluit de ingang van het hol af met takken, wat meestal niet voldoende beschutting biedt. Wanneer er een mierentocht op komst is, probeert het moederdier de jongen in haar bek naar een veiligere plek te brengen.

Ondersoorten:

  •     Ruwenzori zonne-eekhoorn (heliosciurus ruwenzorii)
  •     Grijsvoet-eekhoorn (heliosciurus gambianus)
  •     Kleine zonne-eekhoorn (heliosciurus punctatus)
  •     Roodvoetige zonne-eekhoorn (heliosciurus rufobrachium)
  •     Variabele zonne-eekhoorn (heliosciurus mutabilis)
  •     Zanj zonne-eekhoorn (heliosciurus undulatus)

 


Grijsvoet eekhoorn